SSL Ne Demektir?

Http’den Https’ye Yönlendirme 

Bir web sitene girişinizde üyelik şifresi,kredi kartı  gibi veri girişi yaptığınızda bilgisayarınız ile bu web sitesi arasında bir veri trafiği oluşur.


Bağlantı yaptığınız sitenin linki http:// uzantılı ve  SSL sertifikasına sahip değilse, bu siteye vermiş olduğunuz bilgileriniz tamamen  açık veriler haline gelirler ve bağlantının her hangi noktasında izleyen üçüncü kişiler tarafından görüntülenebilir.
Ortaya çıkan bu güvenlik sorununu ortadan kaldırabilmek için geliştirilmiş  Secure Socket Layer(SSL), bir şifreleme protokolüdür.
Bu sistem ile bilgisayarınız ile bağlandığınız sunucu arasındaki bağlantınızı şifreleyip güvenli iletişiminiz sağlanmış oluyor.
Topluma açık kablosuz ağ üzerinden yani wifi ile internete bağlandığınızda sizin kontrolünüz dışında birçok bilgisayar veya cihaz bu ağa bağlanmış olacak ve bu ağ üzerindeki tüm trafiği özel yazılımlarla izlemeleri ve tüm veri trafiğinizi görmeleri mümkün hale gelecektir.
#Kısaca girdiğiniz web sitesinde hangi formlara hangi bilgilerinizi girdiniz ise tüm veri alışverişiniz açık olarak tamamen izlenebilir olacak.(örneğin; kullanıcı adı, şifre, kredi kartı vb. bilgiler )
#SSL kullanılan web sitelerinde ise bilgisayarınızla bağlantı kurduğunuz ağ üzerinden bağlantınız izleyenler şifreli veriler görecekleri için bilgileriniz korunacaktır.
Teknik detaylarını verecek olursak SSL kullanan bir web sitenin ardes çubuğunda site URL ‘si http:// yerine https://olarak görüntülenecektiryani bu durum baglandığınız sunucu , verilerinizi açık olarak göndermek yerine önce açık anahtar ile sertifika bilgilerinizi (public key) gönderecek,Tarayıcınız ise bu sertifikayı anlık olarak kontrol edip güvenilir bir sertifika otoritesinden gelip gelmediğini kontrol edecektir.Bu sertifika güvenilir ise rastgele bir şifre üretecek ve bu public key’i oluşturduğu bu şifre ile şifreleyip sunucuya gönderecektir.Sunucu kendisine gönderilen bu şifreyi çözer ve tarayıcınızın olşturduğu şifreyi elde eder.Böylece bütün veri alışverişleriniz bu rastgele üretilen şifre ile şifrelenmiş olarak devam eder.
SSL Sertifikası Çeşitleri aralarındaki farklar ve SSL Sertifikanız nerelerden alabilirsiniz yazı dizimizi takip ederek öğrenebilirisiniz.
Tüm web sitelerinin SSL kullanması amacıyla sunduğumuz sunucu paylaşımlarımızda SSL sertifikası konusunda sizlere destek verebiliriz.Bize bu konu ile ilgili yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok: