SSL Sertifikası Çeşitleri ve Farkları

WordPress SSL kurulum için SSL sertifkası almanız gerekmektedir.Bu sertifikayı alabilmeniz için web sitenizin statik bir IP üzerinde olması gerekmektedir.Çünkü SLL statik IP olmadan çalışmıyor.Bu nedenle önce web siteniz için statik ip almalısınız sonra SSL sertifikası kurmalısınız.

Statik IP Nedir?
İnternet kullanıcısı her bilgisayar için sistem tarafından verilen ayırt edici numaraya verilen isime IP  numarası denir.
IP numarası ile ,internette herhangi bir web sitesindeki bilgiler sizin bilgisayarınıza kadar ulaşır. yani bilgisayarınız diğer bilgisayarlar ile veri alışverişinde bulunabilir.Her bilgisayar verilen IP numaraları bir protokol çerçevesinde sınırlı sayıda verilir
SSL Sertifikası Nedir ve Ne İşe Yarar daha önceki yazımızda bahsetmiştik .Yazımızı okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
SSL Sertifikanın Çeşitleri Var mıdır ?
SSL sertifikasının çeşitliliği firmaların ihtiyacına göre değişkenlik gösterecektir.
3 Farklı SSL Sertifikasından bahsedelim;Bunlar
>>Domain SSL,
>>Organization SSL
>>Extented Validation SSL
>>Wildcard SSL
>>Self Signed SSL
Domain SSL; domain’in yanında her türlü işleminizi karşılayabilecek ve browser’a bağlı  yeşil kilit sembolünü gösteren  ssl sertifikasıdır.
Organization SSL; Browserda domain’in yanında firma isminizin de yazıldığı SSL sertifikasıdır.
Extented Validation SSL; Browserda adres kısmının yanında hem firma ismini,firma logosunu ve kilit bulunmaktadır.
Yukarda maddelediğimiz farkların dışında Domain SSL’de yaşanan mağduriyetlere göre 10.000$ sigorta garantisi altına alırken, Organization SSL’de bu miktar 100.000 i buluyor.
Bu SSL sertifikalarının yanında birde Wildcard SSL, Self Signed SSL var.
Wildcard SSL;Bir domaine birden fazla alt domainler (subdomain)  ekleyebilmenize yarıyor.
Self Signed SSL; ise hiç bir yere ödeme yapmanaıza gerek kalmadan tamamen kendinizin oluşturduğu SSL sertifikasıdır.Fakat Self signed SSL sertifikasını hiç bir browser güvenli olarak tanımıyor. Bu durum nedeniyle de internet ortamında pek işe yaramıyor sizler bu SSL sertifikasını kendi local networkünüzde kullanabilirsiniz. Local networkünüzden tüm browserlar’a bu sertifikayı güvenli olarak tanıttığınızda hiçbir bir problem kalmaz
SSL Sertifikası Nerelerden Almalıyız? 
SSLSertifikanızı godaddy,rapidssl,verisign,globalsign gibi birçok firma dünya çapında hizmet vermekteler. Bu firmalar dışında birçok  Barındırma Hizmeti veren firmaları SSL sertifikası satışı yapmaktaSistemizine ve bütçenize uygun olan SSL Sertifikanızı alabilirsiniz.Stın alma işlemi sırasında sizden sadece CSR kodu istenecektir.
CSR Kodunuzu SSL Sertifikası alacağınız firmanın panelinden oluşturarak kodunuzu firmaya iletebilirsiniz
SSL Sertifikaları Arasındaki Fark Nedir ? 
SSL Sertifikalarının hizmet ettiği alana göre farkıda ortaya çıkar.Sizler web siteniz için mobil ziyaretçi bekliyor iseniz veya değişik browserler kullanıcılarını sitenizde görmek istiyorsanız tercih edeceğiniz SSL sertifikanız tabiki mobil browserler dahil tüm bowserler tarafından tanınan globalsign‘da tek ücret ödeyerek http://www.gultasarim.com.tr ve gultasarim.com.tr domainlerinizi sertifikalandırmalısınız.
Rapidssl’den alacağınız sertifika tüm tarayıcılar tarafından tanınmıyor.Rapidssl’de http://www.gultasarim.com.tr ve gultasarim.com.tr olarak iki ayrı sertifikaya ayrı ayrı ücret ödemek zorundasınız.
Ayrıntılı olarak incelendiğinde birçok fark daha ekleyebilirizama temel farklar bunlar.Önemli olan konu ise  seritifikanızı ihtiyacınıza göre belirlemenizdir.

Hiç yorum yok: